ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ

Μενού

Projects

Projects Particip.Age (project)

image
image

Η δεύτερη συνάντηση του προγράμματος Erasmus +  Particip.Age, με επίκεντρο τα Άτομα με νοητική υστέρηση Τρίτης Ηλικίας, πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2023, στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. Από το ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ συμμετείχαν η κα Μίνα Κυζιρίδη, Υπεύθυνη Διακρατικών Συνεργασιών και η κα Νατάσα Χαϊδάκη, Ειδική Παιδαγωγός. Στη συνάντηση αυτή σημαντική ήταν η συμβολή του Πανεπιστημίου του Galway, (Ιρλανδία), από το οποίο θα γίνει η ανάλυση των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων που δόθηκαν σε εκπαιδευόμενους και προσωπικό σχετικά με την προώθηση της κοινωνικής τους ένταξης.  Παράλληλα είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις και να πληροφορηθούμε από τους εταίρους μας στο πρόγραμμα -European Platform for Rehabilitation (EPR), Βέλγιο,  Mariaberg, (Γερμανία) Fundación INTRAS, (Ισπανία), Medea, (Ιταλία)- για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Άτομα  Τρίτης Ηλικίας με νοητική υστέρηση ανά την Ευρώπη.



Το Εργαστήρι ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus + Particip.Age (project) με θέμα τα ΑμεΑ Τρίτης Ηλικίας. Το project θα επικεντρωθεί σε έναν κύριο στόχο: Την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων τρίτης ηλικίας με νοητικές αναπηρίες.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γκάλγουει (Galway) στην Ιρλανδία. Από το ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ συμμετείχαν η Μίνα Κυζιρίδη, Υπεύθυνη Διακρατικών Συνεργασιών και η Φωτεινή Τασολάμπρου, Εργοθεραπεύτρια.






Καθώς η COVID-19 εξακολουθεί να είναι μια συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία, η 5η συνάντηση των εταίρων του έργου που προγραμματιζόταν να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, θα διοργανωθεί σε μορφή συνάντησης Zoom. Έχοντας την εμπειρία μιας πολύ επιτυχημένης και παραγωγικής συνάντησης Zoom αντί της δια ζώσης 4ης συνάντησης στη Βαρσοβία της Πολωνίας τον Ιούνιο του 2020, όλοι οι εταίροι του έργου θα συναντηθούν ξανά διαδικτυακά στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2020 για να συνεχίσουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση του έργου CISCOS τον Δεκέμβριο του 2020.  

                   Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» συμμετέχει στο πρόγραμμα CISCOS στα πλαίσια του Erasmus +  
  Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών του για υψηλό επίπεδο στις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CISCOS, μέσω του δικτύου της EASPD, στην οποία ο φορέας μας είναι μέλος. Υπεύθυνος της αίτησης Erasmus + είναι το Πανεπιστήμιο Siegen της Γερμανίας. Το σύνολο των εταίρων είναι εννέα και προέρχονται από Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Σουηδία, Ιρλανδία και Ελλάδα. To CISCOS είναι ένα τριετές πρόγραμμα (2017-2020), το οποίο αναπτύσσει μια διασυνοριακή και διεπιστημονική έννοια εκπαίδευσης για την κατάρτιση του προσωπικού των φορέων που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή κατάρτιση των φοιτητών πανεπιστημίων. Η συνεργασία αυτή θα διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των φορέων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αποδεκτή η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες. Η εναρκτήρια συνάντηση του Project CISCOS πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Μαρτίου 2018, στη Siegen της  Γερμανίας, όπου συμμετείχε το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» με τις εκπροσώπους του Χριστίνα-Μαρία Καράμπελα και Μίνα Κυζιρίδη και είχε την τιμή αλλά και την υψηλή ευθύνη να αναλάβει τη Διασφάλιση της Ποιότητας του προγράμματος αυτού.   Σχετικά με το project CISCOS Το έργο CISCOS αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για καινοτομία που αντιμετωπίζουν οι σχετικοί φορείς του τομέα παροχής υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες καθώς και η στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία 2010-2020 ενσωματώνουν και οι δύο μια «αλλαγή παραδείγματος», από τη φιλανθρωπία και τις ιατρικές προσεγγίσεις για την αναπηρία σε μια προσέγγιση που βασίζεται σταθερά στα ανθρώπινα δικαιώματα («παράδειγμα ένταξης»).

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις στρατηγικές εφαρμογής υπό συνθήκες οικονομικών περιορισμών αυξάνεται στις τοπικές κυβερνήσεις, αλλά ακόμη περισσότερο στους παρόχους υπηρεσιών προς άτομα με αναπηρίες. Και οι δύο τομείς αντιμετωπίζουν τώρα μεταβαλλόμενα κοινωνικά περιβάλλοντα που απαιτούν έντονα νέες μορφές διατομεακής τοπικής συνεργασίας, εννοιολογικές απαντήσεις για παροχή υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς και αντίστοιχες διαδικασίες οργανωτικού μετασχηματισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο CISCOS θα αναπτύξει ένα πολυεθνικό εκπαιδευτικό μάθημα για το προσωπικό σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών προς άτομα με αναπηρία, τις τοπικές κυβερνήσεις και τους φοιτητές πανεπιστημίου. Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από οργανισμούς από εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

 

Επικοινωνία Υπεύθυνος Επικοινωνίας (Ελλάδα)
Μίνα Κυζιρίδη - Email: panael@otenet.gr
Εργαστήρι ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ
  Συντονισμός Project
Καθηγητής Δρ. Johannes Schaedler  
Martin F. Reichstein, Μ.Α.
Πανεπιστήμιο της Ζίγκεν/ZPE
Ταχυδρομική διεύθυνση
Hoelderlinstrasse 3
57076 Ζίγκεν (Γερμανία)
E-Mail                                         
info@ciscos.eu               
 
  Νέα

CE 3 Ανάπτυξη και συνάντηση του project στη Βαρσοβία Ιούνιος 2020

Την παρούσα στιγμή, οι Πολωνοί και Ούγγροι συνεργάτες μας αναπτύσσουν το τρίτο πρόγραμμα σπουδών του προγράμματος σπουδών CISCOS. Στη συνέχεια, θα προσαρμοστεί από όλους τους εταίρους στα εθνικά τους πλαίσια και γλώσσες. Στη συνέχεια, θα οργανώσουμε και πάλι σεμινάρια δοκιμών σε όλες τις χώρες εταίρους.
Αφού δοκιμαστεί η εθνική και καθολική έκδοση του υλικού CE 3, οι εταίροι του έργου θα συναντηθούν στη Βαρσοβία (Πολωνία) τον Ιούνιο του 2020. Εκεί θα συζητήσουμε τις εμπειρίες με το νέο στοιχείο του προγράμματος σπουδών και θα εργαστούμε για την ολοκλήρωσή του. Καθώς το CE 3 είναι το τελικό στοιχείο του προγράμματος σπουδών μας, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών CISCOS. Αυτό θα αποτελείται τελικά και από τα τρία στοιχεία του προγράμματος σπουδών.
26 Σεπτεμβρίου 2019 3η συνάντηση των εταίρων του έργου στη Σεβίλλη (Ισπανία)

Η τρίτη συνάντηση των εταίρων του έργου πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη (Ισπανία) από τις 26 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019. Διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. Τα σεμινάρια για το δεύτερο στοιχείο του προγράμματος σπουδών πραγματοποιήθηκαν επίσης με επιτυχία σε όλες τις χώρες εταίρους. Η ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους του προγράμματος CISCOS στα αγγλικά καθώς και στις γλώσσες των εταίρων του προγράμματος έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2020. Οι εμπειρίες των εταίρων του έργου θα ενσωματωθούν στην περαιτέρω εξέλιξη.
  21 Ιανουαρίου 2019
2η συνάντηση των εταίρων του έργου στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)

Από τις 21 έως τις 23 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των εταίρων του έργου στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία). Ο διοργανωτής ήταν ο σλοβενικός συνεργαζόμενος οργανισμός CUDV Draga. Ως αποτέλεσμα μπορεί να δηλωθεί ότι τα σεμινάρια κατάρτισης για το πρώτο στοιχείο του προγράμματος σπουδών πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σε όλες τις χώρες εταίρους. Η ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του προγράμματος CISCOS στα αγγλικά καθώς και στις γλώσσες των εταίρων του προγράμματος έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2019. Οι εμπειρίες των εταίρων του έργου θα ενσωματωθούν στην περαιτέρω εξέλιξη.
5 Μαρτίου 2018   Εναρκτήρια συνάντηση CISCOS στη Ζίγκεν (Γερμανία)

Στις 05 και 06 Μαρτίου 2018, εκπρόσωποι και των εννέα εταίρων του έργου συναντήθηκαν στο AWO Bildungszentrum στο Netphen-Deuz κοντά στη Ζίγκεν για να συζητήσουν το πλαίσιο του έργου και να συμφωνήσουν για τα πρώτα βήματα προς το πρόγραμμα σπουδών και επιμέρους στοιχεία του CISCOS.

Ο κεντρικός στόχος για το 2018 θα είναι η ανάπτυξη του πρώτου στοιχείου του προγράμματος σπουδών που θα επικεντρώνεται στο «Σχεδιασμός προσεγγίσεων για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τις επιπτώσεις στους παρόχους υπηρεσιών», συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων διαστάσεων:

Σχεδιασμός δομών και εννοιών
Δομές συμμετοχής ατόμων με αναπηρίες και των οργανισμών τους
Ευαισθητοποίηση
Προσβάσιμη υποδομή
Υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς για το ευρύ κοινό

Το στοιχείο του προγράμματος σπουδών θα αναπτυχθεί κυρίως από το Κέντρο Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Κοινωνικών Υπηρεσιών (Γερμανία) και το CUDV Draga (Σλοβενία).

Την 1η Ιανουαρίου 2018 το έργο CISCOS ξεκίνησε επίσημα.

Εταίροι του project

  Κέντρο Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Κοινωνικών Υπηρεσιών (Γερμανία)

Το Κέντρο Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Κοινωνικών Υπηρεσιών (ZPE) είναι ένα επιστημονικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Ζίγκεν που βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (Γερμανία). Από την ίδρυσή του το 1997, έχει γίνει ένα αναγνωρισμένο διεπιστημονικό επιστημονικό ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με την έρευνα και τη συμβουλευτική στον τομέα της κοινωνικής εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πολιτικής. Το ZPE έχει καλές διασυνδέσεις με φορείς κοινωνικής εργασίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Σε διεθνές επίπεδο, το ZPE συμμετέχει σε ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς ερευνητικές δραστηριότητες και έχει εμπειρία στην ερευνητική συνεργασία. Στο έργο CISCOS το κέντρο ενεργεί ως συντονιστής εταίρος.   Ευρωπαϊκή Ένωση Φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε Άτομα με Αναπηρίες (Βέλγιο)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε Άτομα με Αναπηρίες (EASPD) αντιπροσωπεύει περίπου 11.000 υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις αναπηρίες. Ο κύριος στόχος της EASPD είναι να προωθήσει την εξίσωση των ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρίες μέσω αποτελεσματικών και υψηλής ποιότητας συστημάτων υπηρεσιών. Η EASPD και τα μέλη της έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιούν και να αναπτύσσουν μοντέλα καλών πρακτικών για την προώθηση του σεβασμού, της ένταξης, των δικαιωμάτων που βασίζονται στην αποτελεσματική συμμετοχή και της πλήρους ιδιότητας του πολίτη για όσους υποστηρίζει, ακολουθώντας τις αρχές που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η EASPD και τα μέλη της έχουν μακροχρόνια συνεργασία καθώς και συνεργασίες με οργανώσεις εξυπηρετούμενων, εργοδότες, πανεπιστήμια και ερευνητές, παρόχους εκπαίδευσης και αρχές σε όλα τα επίπεδα. Οικονομική Σχολή της Βαρσοβίας (Πολωνία)

Η Σχολή Οικονομικών της Βαρσοβίας είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο οικονομικών στην Πολωνία και ένα από τα κορυφαία οικονομικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Η SGH ιδρύθηκε το 1906 ως το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο οικονομικών και διοίκησης στην Πολωνία. Διατηρεί στενούς δεσμούς με την επιχειρηματική κοινότητα που διευκολύνουν τη διεξαγωγή ερευνητικών έργων. Η SGH κατατάσσεται ως το κορυφαίο ερευνητικό πανεπιστήμιο της Πολωνίας στις οικονομικές επιστήμες, με το βαθμό αριστείας που απονέμεται από το Υπουργείο Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης (Ισπανία)

Το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης είναι ένα ίδρυμα «Δημοσίου Δικαίου», που ιδρύθηκε το 1505 και το δεύτερο μεγαλύτερο ισπανικό πανεπιστήμιο σύμφωνα με τον αριθμό των φοιτητών του. Η ακαδημαϊκή του προσφορά περιλαμβάνει πτυχία σε Βιο-υγειονομικά, Επιστημονικά, Τεχνολογικά, Ανθρωπιστικά και κοινωνικά πεδία σπουδών, καθώς και εξειδικευμένα και προχωρημένα μαθήματα κατάρτισης που εγκρίθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. Εκτός από αυτήν την εκπαιδευτική προσφορά, το Πανεπιστήμιο διατηρεί ακαδημαϊκές συνεργασίες και συνεργασίες μέσω ανταλλαγών με 850 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από δύο χιλιάδες μαθητές εισερχόμενων και εξερχόμενων ανταλλαγών παρακολουθούνται κάθε χρόνο.

Το Health & Territory Research (HTR) είναι μια καινοτόμος, διεθνής και διεπιστημονική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, που αποτελείται από γεωγράφους, πολεοδόμους, περιβαλλοντολόγους, ψυχολόγους και στατιστικολόγους που ερευνούν την αστική υγεία και τις κοινωνικοοικονομικές, περιβαλλοντικές και γεωγραφικές της συνθήκες. Το HTR ειδικεύεται στη διεξαγωγή αντιπροσωπευτικών ερευνών για τον πληθυσμό, στην ανάλυση στατιστικών δεδομένων, σε επιτόπιες μελέτες και στη χρήση εργαλείων χωρικής ανάλυσης, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία επιστημονικών στοιχείων και στη διάδοσή τους μέσω εκδόσεων υψηλού αντίκτυπου. Έχουμε επίσης εμπειρία συνεργασίας με σημαντικούς συνεργάτες από τη δημόσια διοίκηση, ιδιωτικές εταιρείες, επιστημονικές κοινότητες και συλλόγους ασθενών.
CUDV Draga (Σλοβενία)

Το CUDV Draga («Κέντρο εκπαίδευσης, εργασίας και φροντίδας Draga) ιδρύθηκε από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σλοβενίας ως οργανισμός ομπρέλα για κατάρτιση, εκπαίδευση, απασχόληση, υγειονομική περίθαλψη και αποκατάσταση για περισσότερα από 450 παιδιά, εφήβους και ενήλικες με μέτριες, σοβαρές και βαριές μαθησιακές δυσκολίες και αισθητηριακές διαταραχές. Ο κύριος στόχος του CUDV DRAGA είναι να δώσει σε άτομα με ψυχικές διαταραχές ευκαιρίες να μάθουν, να εκπαιδευτούν, να εργαστούν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Hand in Hand Foundation (Ουγγαρία)

Το Hand in Hand Foundation εργάζεται για τη δημιουργία μιας κοινότητας, στην οποία τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, από την ίδρυσή του το 1993. Το Ίδρυμα ως άμεσος πάροχος υπηρεσιών προσεγγίζει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους με τη νομική βοήθεια και την υπηρεσία πληροφοριών, το σύστημα του κατά των διακρίσεων, την υπηρεσία διαμεσολάβησης στην αγορά εργασίας. Υποστηρίζει επίσης το έργο των επαγγελματιών μέσω επαγγελματικών εκπαιδεύσεων, παρέχει μεθοδολογική υπηρεσία σε οργανισμούς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και βοηθά οικογένειες και επαγγελματίες που επηρεάζονται με διάφορες δημοσιεύσεις.
  Πόλη του Λουντ (Σουηδία)

Το Lund είναι μια πόλη στη νότια Σουηδία και έχει περίπου 90.000 πολίτες. Η πόλη είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Lund στην κομητεία Skåne.
      Το Παναγία Ελεούσα παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες. Ο οργανισμός έχει δημιουργήσει δομές και έχει υλοποιήσει καινοτόμες δράσεις (εγκαταστάσεις υποστηριζόμενης διαβίωσης, συμβουλευτικό σταθμό, πολιτιστικός σύλλογος, 2 εκθεσιακούς χώρους-μαγαζάκια, Ναυταθλητικό κέντρο, Περιβαλλοντικό κέντρο κ.α.). Παρέχει εκπαίδευση, δια βίου φροντίδα, επαγγελματική κατάρτιση και συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης με στόχο την κοινωνική αποκατάσταση, την ένταξη, την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και ψυχολογική υποστήριξη σε 160 άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες και στις οικογένειές τους δωρεάν. Το DFI είναι ο εθνικός φορέας ομπρέλα για εθελοντικούς οργανισμούς αναπηρίας στην Ιρλανδία, με περισσότερους από 130 συνεργαζόμενους οργανισμούς που εκπροσωπούν όλες τις πτυχές της αναπηρίας. Ο κύριος στόχος του DFI είναι να ωφελήσει την κοινότητα υποστηρίζοντας τη συνεισφορά, προστατεύοντας τα δικαιώματα και δίνοντας αξία στους ρόλους των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, ενθαρρύνοντας την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Το DFI παρέχει πληροφορίες, εκπαίδευση και υποστήριξη, δικτύωση, υπεράσπιση και εκπροσώπηση, έρευνα / ανάπτυξη πολιτικής / υλοποίηση και διαχείριση και ανάπτυξη οργανισμού.   Διδακτικό υλικό
Το έργο έχει ως αποτέλεσμα μια ολοκληρωμένη πορεία μελέτης που συνδέει τον κοινωνικό σχεδιασμό χωρίς αποκλεισμούς, την ανάπτυξη της κοινότητας και την παροχή υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με αναπηρία, προσαρμοσμένο τόσο σε ακαδημαϊκά όσο και σε μη ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του τομέα παροχής υπηρεσιών και παράγεται σε οκτώ γλώσσες σε εθνικά προσαρμοσμένες εκδόσεις. Θα διατεθεί στο κοινό ως MOOC και Κέντρο Γνώσης.

Το μοντέλο κοινής μάθησης στο CISCOS δημιουργεί νέες εμπειρίες και ιδέες για τους συμμετέχοντες σχετικά με τον τρόπο συνδυασμού της ακαδημαϊκής κατάρτισης και της πρακτικής εφαρμογής της ένταξης και της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες σε μια διαδικασία για καλύτερη ενσωμάτωση των τοπικών συστημάτων υπηρεσιών.

Οι εκδόσεις των στοιχείων του προγράμματος σπουδών στα Αγγλικά, Γερμανικά, Πολωνικά, Ισπανικά, Σουηδικά, Ελληνικά, Ουγγρικά και Σλοβενικά διευκολύνουν τη χρήση του υλικού που αναπτύχθηκε στο έργο σε ένα ευρύ και καλά δοκιμασμένο πλαίσιο.


Στοιχείο προγράμματος σπουδών 1

Το στοιχείο του προγράμματος σπουδών 1 του μαθήματος μελέτης CISCOS ασχολείται με τις «Σχεδιαστικές προσεγγίσεις για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τις επιπτώσεις της στους παρόχους υπηρεσιών» με τις ακόλουθες διαστάσεις:

Σχεδιασμός δομών και εννοιών
Δομές συμμετοχής ατόμων με αναπηρίες και των οργανισμών τους
Ευαισθητοποίηση
Προσβάσιμη υποδομή
Υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς για το ευρύ κοινό


Στοιχείο προγράμματος σπουδών 2

Το στοιχείο προγράμματος σπουδών 2 του προγράμματος σπουδών CISCOS ασχολείται με την «Κοινοτική ανάπτυξη και τις επιπτώσεις της στους παρόχους υπηρεσιών» με τις ακόλουθες διαστάσεις:

Κατανόηση βασισμένη στα δικαιώματα για τις «κοινότητες φροντίδας»
Κοινωνική κοινότητα και πολιτικό έδαφος
Αξιολόγηση των κοινοτικών δομών, των συνθηκών ζωής και των δεξιοτήτων
Ρόλοι και ευθύνες των παρόχων υπηρεσιών σε μια προσέγγιση ανάπτυξης της κοινότητας
Οργάνωση και ενδυνάμωση της κοινότητας


Στοιχείο προγράμματος σπουδών 3

Το στοιχείο προγράμματος σπουδών 3 του προγράμματος σπουδών CISCOS ασχολείται με την «Υιοθέτηση μοντέλων χωρίς αποκλεισμούς σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών για άτομα με αναπηρίες» με τις ακόλουθες διαστάσεις:

Πρότυπα υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά (πρώιμη παρέμβαση  - και προσχολική ηλικία)
Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς στο σχολείο με προσέγγιση ζωής
Μοντέλα χωρίς αποκλεισμούς επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης
Μοντέλα χωρίς αποκλεισμούς για υπηρεσίες στέγασης και υποστηριζόμενης διαβίωσης
Μοντέλα χωρίς αποκλεισμούς για την υποστήριξη ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρία

Το υλικό του προγράμματος σπουδών 3 βρίσκεται υπό ανάπτυξη και θα δημοσιευτεί μέσω αυτού του ιστότοπου και του EASPD E-Learning Hub μετά.
Ιστοσελίδα του Project CISCOS:  https://ciscos.eu/                             
    








Συμμετοχή  του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στο πρόγραμμα CISCOS στα πλαίσια του Erasmus +
Το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», για νέους με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες στο νομό Αιτωλ/νίας (Μεσολόγγι-Αγρίνιο), στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών του για υψηλό επίπεδο στις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CISCOS, μέσω του δικτύου της EASPD, στην οποία ο φορέας μας είναι μέλος. Υπεύθυνος της αίτησης Erasmus + είναι το Πανεπιστήμιο Siegen της Γερμανίας.
Το σύνολο των εταίρων είναι εννέα και προέρχονται από Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Σουηδία, Ιρλανδία και Ελλάδα. To CISCOS είναι ένα τριετές πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσει μια διασυνοριακή και διεπιστημονική έννοια εκπαίδευσης για την κατάρτιση του προσωπικού των φορέων που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή κατάρτιση των φοιτητών πανεπιστημίων.
Το κύριο έργο του CISCOS θα είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη  για τον κοινωνικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη της κοινότητας και την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών, προσαρμοσμένη τόσο σε ακαδημαϊκό και μη ακαδημαϊκό περιβάλλον, όσο και στις ανάγκες του τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και θα μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες (EN, DE, PL , ES, SV, EL, HU και SL). Όλα τα αποτελέσματα θα διατίθενται στο ευρύ κοινό σε ένα διαδικτυακό κέντρο γνώσεων και για την ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος θα δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Ανταλλαγής Γνώσεων. Info: http://www.easpd.eu/en/ciscos
  Τελικό Συνέδριο του CISCOS
Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το τελικό συνέδριο του project CISCOS, το οποίο σηματοδότησε και επίσημα τη λήξη του τριετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +.
Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» είχε την τιμή να παρουσιάσει τη συμβολή του στο πρόγραμμα αυτό ως φορέας που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες.


DeSqual (Development of Sustainable Quality Assurance - Ανάπτυξη διασφάλισης της Αειφόρου ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση)
   Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα DeSqual (Development of Sustainable Quality Assurance - Ανάπτυξη διασφάλισης της Αειφόρου ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση). Στο διετές αυτό πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 14 Ευρωπαϊκοί φορείς από την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Σλοβενία. Ο κύριος στόχος του DeSqual ήταν να δημιουργήσει μια βιώσιμη διασφάλιση της ποιότητας σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο. H εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος DeSqual πραγματοποιήθηκε στις 23-24 Οκτωβρίου του 2013 στις Βρυξέλλες και το Τελικό Συμπόσιο στις 29-30 Σεπτεμβρίου 2015 στο Zandvoort της Ολλανδίας. 1)Συμμετοχή του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στη δεύτερη συνάντηση του Project DeSqual, στη Λισσαβόνα, Πορτογαλία Στα πλαίσια του Project DeSqual διοργανώθηκε στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2014, στη Λισσαβόνα η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των εταίρων του Project. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι ανάγκες του κάθε φορέα για εκπαίδευση πάνω σε θέματα ποιότητας. Επίσης, έγινε παρουσίαση μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων ποιότητας  και στη συνέχεια ακολούθησε πρακτική εξάσκηση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ BEST Quality
 Το πρόγραμμα έφερε τον τίτλο BEST Quality. To BEST είναι ένα ακρωνύμιο το οποίο σημαίνει: Σύγκριση των Ευρωπαϊκών προτύπων στον τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε Διακρατικό επίπεδο. Είχε διετή διάρκεια (2008-2010) και έλαβε οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.   Στόχος Η ποιοτική διαχείριση είναι ένα μεγάλο θέμα όσον αφορά τους οργανισμούς που υπάγονται στον κοινωνικό τομέα. Ωστόσο, μια σύγκριση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τους φορείς που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες δεν υπήρχε έως τώρα. Στόχος του προγράμματος BEST Quality ήταν να κάνει αυτή τη σύγκριση.   Λίστα των Εταίρων   ·         Josefsheim Bigge, Γερμανία ·         The Cedar Foundation, Βόρεια Ιρλανδία ·         Gruppe Norddeutsche, Gesellschaft für Diakonie, Bugenhagen Berufsbildungswerk, Γερμανία ·         Valakupiai Rehabilitation Centre, Λιθουανία ·         Stiftung Liebenau, Γερμανία ·         Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», Ελλάδα ·         Technische Universität Dortmund, Γερμανία   Αποτελέσματα Ως πρώτο βήμα, οι εταίροι διαμόρφωσαν ένα πλάνο για να συγκρίνουν τα διάφορα συστήματα ποιοτικής διαχείρισης. Κατά τη διάρκεια του βήματος αυτού, λήφθηκαν υπόψη τόσο οι νομικές προϋποθέσεις που ισχύουν για τα συστήματα ποιοτικής διαχείρισης όσο και η πρακτική εμπειρία που έχουν και οι ίδιοι οι εταίροι κατά την εφαρμογή τους. Οι εταίροι του προγράμματος παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράμματος το φθινόπωρο του 2010 σε ένα διεθνές συμπόσιο στην Γερμανία. Ένα από τα κύρια μέρη ήταν μια επιστημονική μελέτη, η οποία έγινε από το Πανεπιστήμιο του Dortmund. Ένα άλλο σημαντικό θέμα ήταν οι προτάσεις που έγιναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ποιο ποιοτικό σύστημα διαχείρισης ανταποκρίνεται καλύτερα στις προϋποθέσεις και εξασφαλίζει τα πρότυπα που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.                 Συνοπτική Παρουσίαση των Τελικών Προτάσεων του “BEST Quality" ·        
Ο Κοινωνικός τομέας απαιτεί διαρκώς αναβάθμιση της ποιότητας και αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών
·    Οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να είναι προσιτές από πλευράς κόστους και προσβάσιμες σε όλους ·  Καλό θα ήταν να θεσπιστεί ένα κοινό  πλαίσιο ποιότητας των κοινωνικών υπηρεσιών για την Ευρώπη στο τομέα των αναπηριών.        
 
Ο






ΔΕΝ διεξάγουμε εράνους!

Αρ.λογαριασμού ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: 412/29612373, IBAN: GR5701104120000041229612373 στον οποίο οι φίλοι του Εργαστηρίου μπορούν να καταθέτουν εφόσον επιθυμούν, τις τυχόν δωρεές τους, αφού επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα του λογιστηρίου: 26310-26321 & 26410-39750.


Χορηγοί