ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ

Μενού

Ιστορικό


Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1990, από την κ. Μαρία Παφλιωτέλλη- Τσούτσου, μητέρα του αείμνηστου Γιώργου Αλεξίου Τσούτσου, παιδιού με νοητική υστέρηση,  πλαισιωμένη από συνεργάτες και από εκλεκτούς  πολίτες των πόλεων Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Για τη δημιουργία του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»,  με την πρωτοβουλία της κ. Μαρίας Τσούτσου, τον Ιούνιο του 1989,   πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Αγρίνιο στο σπίτι του κ. Ντίνου και της κ. Βίβιας Φαρμάκη, αφού είχε ήδη πάρει  τη στήριξη ολόκληρης της οικογένειάς της για την ίδρυση Σωματείου που θα παρείχε εκπαίδευση, κατάρτιση, δια βίου φροντίδα, σε άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, κινητικές, αισθητηρίων οργάνων, λόγου, ελαφρές ψυχικές διαταραχές, αυτισμό, σύνδρομο Down και άλλες.  Τα άτομα με νοητική υστέρηση θα εκπαιδεύονται σε πολλά τμήματα κατάρτισης όπως:  ραπτικής, μεταξοτυπίας, κηροπλαστικής, ανθοκηπουρικής, λαϊκής τέχνης, υφαντικής, κεραμικής, ζαχαροπλαστικής-αρτοποιημάτων, βιβλιοδεσίας, εργασιών γραφείου,  ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.ά.    
 
Στη συνέχεια ακολούθησαν συναντήσεις  με ευαισθητοποιημένους  πολίτες από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, οι οποίοι αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη και στη συνέχεια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Πρώτος Σταθμός
Στις 14 Μαΐου 1990 με απόφαση του πρωτοδικείου Μεσολογγίου το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» παίρνει επισήμως  τον τίτλο και στη συνέχεια με το υπ’ αριθμ. 648/12 -10- 1990 ΦΕΚ, χαρακτηρίζεται ως ειδικώς αναγνωρισμένο  Φιλανθρωπικό Σωματείο, Ν.Π.Ι.Δ., μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωνικού συμφέροντος.   

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και τριμελή Εξελεγκτική Επιτροπή, των οποίων τα μέλη  είναι εθελοντές και δεν αμείβονται.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούνταν από :
Μαρία Τσούτσου, Πρόεδρος
Πόπη Δατσέρη, Αντιπρόεδρος
Πόπη Ρόμπολα, Γραμματέας
Εριφύλη Παπαθέου, Ταμίας
Παυλίνα Σουμέλη, Μέλος
Χριστίνα Φίλου, Μέλος  
Μαρία Χρονοπούλου, Μέλος.

Η λειτουργία του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» άρχισε σε ημιτελές ακίνητο,  δωρεά  της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας,  επιφανείας περίπου 1.000 τ.μ. στο Μεσολόγγι που δώρισε ο τότε Μητροπολίτης,  Σεβασμιώτατος  κυρός Θεόκλητος προς τους νέους με ειδικές ανάγκες,  το οποίο σιγά σιγά αποπερατώθηκε με δωρεές πολιτών και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και της Ε.Ε μέσω του προγράμματος HORIZON. Η στέγαση έγινε στο ισόγειο εξυπηρετώντας στην αρχή 24 νέους,  αν και υπήρχαν περισσότεροι, λόγω των αντιστάσεων των γονέων, οι οποίοι ήταν δύσκολο να βγάλουν τα παιδιά τους από το σπίτι,  φοβούμενοι τη δημοσιοποίηση του προβλήματος και τον κοινωνικό στιγματισμό. Με την οικονομική βοήθεια της  Νομαρχίας Αιτωλ/νίας, άρχισε η λειτουργία του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» και σταδιακά μέχρι το 1994 αποπερατώσαμε το κτίριο και εξοπλίσαμε τις εγκαταστάσεις μας λειτουργώντας εργαστήρια κατάρτισης και μικρό οικοτροφείο παιδιών που στερούνταν γονεικής φροντίδας. Μέχρι το 1990 δεν υπήρχε καμία κοινωνικοπρονοιακή δομή στο νομό Αιτωλ/νίας που να κάλυπτε τις ανάγκες μιας τόσο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας,  που είναι τα  άτομα νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, άνω των 15 μετά το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και να ανακουφίσει τις οικογένειές τους. Το αρχικό όραμα  της ιδρύτριας κ. Μαρίας Τσούτσου ήταν: να δώσουμε εκπαίδευση, φως, ελπίδα,  χαμόγελο στα παιδιά με νοητική υστέρηση, να βγάλουμε τα ίδια και τις οικογένειές τους από την κατάσταση του στίγματος στο επίπεδο της ισοτιμίας και της ισονομίας με τους άλλους πολίτες, σύμφωνα με το σύνταγμα της Χώρας μας και τη Χάρτα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και όπως υπαγορεύει ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του ελληνικού πολιτισμού και του χριστιανικού ανθρωπισμού.  Η κυρία Μαρία Τσούτσου έκανε μια καινοτόμο δράση, στο νομό Αιτωλ/νίας, ένα έργο αυτόχθονο, βαθύτατα ανθρώπινο, χρήσιμο για την κοινωνία και τον νομό μας, σε εποχή αποκλεισμού  των νοητικώς υστερούντων ατόμων και των οικογενειών τους. Το έργο μας, έδωσε ελπίδα και ανάσες ζωής στους γονείς που έφεραν το κοινωνικό στίγμα για τα ξεχασμένα ξεχωριστά παιδιά τους. Αγωνιστήκαμε σκληρά,  ανοίξαμε νέους δρόμους ίσων ευκαιριών για να ενταχθούν τα παιδιά μας με την πληγωμένη νοημοσύνη στην εκπαίδευση, στη ζωή, στον πολιτισμό.  Αγωνιστήκαμε  για το δικαίωμα σεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους.  Εργαστήκαμε επίσης με πάθος και αφοσίωση για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με Ημερίδες, Συνέδρια, Διαλέξεις όπου συμμετείχαν διάσημες προσωπικότητες της χώρας και πολίτες της τοπικής κοινωνίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε σε ικανοποιητικό βαθμό ευνοϊκό κοινωνικό κλίμα, που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική αποδοχή με προοπτικές ισότιμης κοινωνικής ένταξης των νοητικά υστερούντων ατόμων. Έτσι πιστεύουμε ότι συμβάλλαμε και στην άνοδο του πολιτιστικού δείκτη στο νομό μας.
Πιστεύουμε ότι το έργο του Εργαστηρίου είναι καρπός εργασίας πολλών ανθρώπων,  που πρέπει να διαφυλαχθεί (ως κιβωτός) και να καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα κέντρα εκπαίδευσης κοινωνικής αποκατάστασης και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών για άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες.

Το Εργαστήρι αποτελεί δείκτη ευαισθησίας και πολιτισμού για τον τόπο. Έχει γερά θεμέλια.
Δηλαδή, η κ. Μαρία Τσούτσου έκανε μια ειρηνική επανάσταση στον τομέα του κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Το γεγονός ότι ο γιος της Γεώργιος Τσούτσος  γεννήθηκε με νοητική υστέρηση και προερχόταν από οικογένεια ιατρών συνετέλεσε ώστε όλο και περισσότεροι γονείς να μας εμπιστευθούν.

Το πλήθος  των εκπαιδευομένων μας μεγάλωνε, υπήρχε λίστα αναμονής πολλών ατόμων από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου που λόγω των αποστάσεων δεν μπορούσαμε να καλύψουμε και διαβλέπαμε ότι θα αντιμετωπίζαμε στο άμεσο μέλλον πρόβλημα χωρητικότητας.

Δεύτερος Σταθμός
Το 1995 η κ. Χριστίνα Φίλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δώρισε στο Εργαστήρι  οικόπεδο περίπου 7,5 στρεμμάτων στη θέση Ψηλογέφυρο Αγρίνιου. Στο οικόπεδο αυτό 1998 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανέγερση  των εγκαταστάσεων 2.000 τ.μ  εντάσσοντας το έργο στο Π.Δ.Ε. με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και με την τεχνολογική στήριξη επιστημόνων Εθελοντών πολιτών του τόπου που ετοίμασαν τα αρχιτεκτονικά-σταστικά-μηχανολογικά σχέδια, καθώς και με τη βοήθεια και τη μεγάλη στήριξη των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με τον τότε εκλεκτό Διευθυντή του κ. Λεωνίδα Θωμάκο που όλοι μαζί έγιναν εθελοντές της κοινωνικής μας αυτής μεγάλης προσπάθειας.

Η κ. Μαρία Τσούτσου Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος στον αποχαιρετιστήριο λόγο της στις 16 Φεβρουαρίου  2014  στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου  ανέφερε τα εξής:
«…Το Εργαστήρι αποτελεί δείκτη ευαισθησίας, κοινωνικής πρόνοιας, αλληλεγγύης και πολιτισμού για τον τόπο. Έχει γερά θεμέλια, ένα Διοικητικό Συμβούλιο εκλεκτών και σπουδαίων γυναικών και μία Εξελεγκτική Επιτροπή που με μεγάλο ζήλο και ενδιαφέρον εργάζονται για τη πρόοδο και εξέλιξή του,  άξιους και αφοσιωμένους εργαζόμενους που τους ευχαριστώ θερμότατα από καρδιάς. Επίσης το Σωματείο αποτελείται από εκλεκτά μέλη και δύο υπέροχες τοπικές κοινωνίες με δυνατούς ανθρώπους που το στηρίζουν.
 Πιστεύω ότι θα διατηρηθεί και θα επαυξηθεί η γέφυρα αγάπης, συνεργασίας, εθελοντισμού και αλληλεγγύης μεταξύ Μεσολογγίου-Αγρινίου και Αιτωλικού που δημιουργήθηκε για το καλό των ατόμων με την πληγωμένη νοημοσύνη και τη πρόοδο του τόπου.
 Αισθάνομαι ταπεινά εγώ η Μαρία Τσούτσου απέραντη ευγνωμοσύνη προς όλους εσάς που αποτελέσατε τους στυλοβάτες του Έργου. Ευχαριστώ μέσα από την ψυχή και την καρδιά μου όλα τα μέλη του Σωματείου μας. Όλο μαζί με  γνήσια και πολύτιμα υλικά αγάπης, στημόνια και υφάδια, ακόμα, υφάναμε μέρα τη μέρα επί πολλά χρόνια το κοινωνικό έργο του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ».
Επίσης είμαι ευγνώμων προς τον Μητροπολίτη Σεβασμιώτατό μας κ.κ. Κοσμά για την πατρική του αγάπη για το γνήσιο ενδιαφέρον του στους νέους μας, ο οποίος και φέρει τον τίτλο του επιτίμου Προέδρου του Εργαστηρίου…»
 
Σταθμοί στη Πορείας μας
Το 1991 λειτούργησε στο Αγρίνιο, η Πολιτιστική Λέσχη-Συμβουλευτικός Σταθμός με σκοπό την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των εκπαιδευομένων αλλά και τη συμβουλευτική στήριξη των ιδίων και των οικογενειών τους.
Το 1995 λειτούργησε το Οικοτροφείο στο Μεσολόγγι, δυναμικότητας 10 ατόμων για τους εκπαιδευόμενους που στερούνται γονεϊκής φροντίδας.
Τον ίδιο χρόνο λειτούργησε στο Μεσολόγγι το Εκθετήριο, στο οποίο διατίθενται στο ευρύ κοινό τα εργοτεχνήματα των εκπαιδευομένων μας. Το ενοίκιο του εκθετηρίου κάλυπτε επί 15 έτη ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Πρόεδρος της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε.».
Το 1998 λειτούργησε στο Αγρίνιο δεύτερο εκθετήριο οδός (Χαρ. Τρικούπη 9,  έναντι του Δημαρχείου  Αγρινίου), για τον ίδιο σκοπό,  με τη βοήθεια της οικογένειας Παπαστράτου και στην μνήμη Τάσου Παπαστράτου, για δύο χρόνια  το στήριξαν οικονομικά.
Το 2001 ιδρύθηκε και λειτούργησε στο Αγρίνιο, η Β΄ Εκπαιδευτική Μονάδα.
Το 2004 λειτούργησε στο Μεσολόγγι το Ναυταθλητικό- Περιβαλλοντικό Κέντρο, στο οποίο υλοποιούνται περιβαλλοντικές, κατασκηνωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε έκθεση 16 στρεμμάτων που είχε παραχωρήσει η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου  αποκλειστικά και μόνο  για άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες.
Το 2004 επίσης συστάθηκε ο Σύλλογος «Φίλων, Γονέων, Κηδεμόνων και Εθελοντών» του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» ως δίκτυο εθελοντών  με σκοπό τη στήριξη του έργου του Εργαστηρίου.
Το 2008 μετά από αξιολόγηση το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»  απέσπασε την πιστοποίηση άριστης πρακτικής (EQUASS EXCELLENCE) στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα E.P.R. σε θέματα αποκατάστασης. Η αξιολόγησή της  επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.
Το 2008 σύμφωνα με τον νόμο «Περί Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» (Ν.3699/2008, άρθρο 6. Παρ.4β), το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» παρέχει ισότιμα υπηρεσίες με τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ( ΣΜΕΑΕ).  
Το 2012, το Οικοτροφείο στο Μεσολόγγι  λειτουργεί, μέσω ΕΣΠΑ, ως Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης  ΣΥΔ-Οικοτροφείο, δυναμικότητας εννέα ατόμων για τους εκπαιδευόμενους που στερούνται γονεϊκής φροντίδας.
Το 2013  ανεγέρθη η δεύτερη ΣΥΔ-Οικοτροφείο στο Αγρίνιο σε οικόπεδο 8,5 στρεμμάτων  που δώρισε στο Εργαστήρι η αείμνηστη Ασπασία Καραπαπά.   
Η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»,  στις 16 Φεβρουαρίου 2014 ανέδειξε ως νέα Πρόεδρο την κ. Διονυσία Σαμαντά, μετά την αποχώρηση της κ. Μαρίας Τσούτσου, η οποία υπήρξε Πρόεδρος επί 25 έτη και σήμερα φέρει τον τίτλο της Ιδρύτριας και της Επιτίμου Προέδρου.
Το 2014 το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» καινοτόμησε, δημιουργώντας δύο αυτοτελή τμήματα εκπαίδευσης για τα άτομα με αυτισμό, ενταγμένα στη λειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»   στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.
Στις 2 Απριλίου 2015 ο κ. Νίκος Καραπάνος, Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου, τίμησε την κ. Μαρία Τσούτσου για το κοινωνικό της έργο με το χρυσό μετάλλιο της πόλης  και της απένειμε τον τίτλο της Επιτίμου Δημότιδος Μεσολογγίου.
Το 2015 το Ναυταθλητικό Περιβαλλοντικό Κέντρο στο Μεσολόγγι λειτουργεί  και ως Κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας για άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το δεύτερο τμήμα αυτισμού.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2015 το Εργαστήρι βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου, για τη μεγάλη κοινωνική του προσφορά. Το βραβείο το παρέλαβε η Πρόεδρος του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», κ. Διονυσία Σαμαντά.
 Τον Ιούλιο του 2022 ξεκίνησε η λειτουργία της 2ης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης(Σ.Υ.Δ.) στο Αγρίνιο. Επίσης αποκτήθηκε και η άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας της 3ης (Σ.Υ.Δ.), η οποία θα λειτουργήσει εντός του 2023.


Αναφορά στη μνήμη του Γεωργίου ΑΛ. Τσούτσου.

 Θα ήταν λυτρωτικό για την ανθρώπινη ύπαρξη να κλείνει τα μάτια της μπροστά στο μυστήριο του θανάτου και να επιτρέπει στον εαυτό της να ταξιδεύει στις ατραπούς της ζωής ανέμελα και δίχως τον πόνο αυτής της παρουσίας.... Είναι, όμως, ανέφικτο... Ο "μεγάλος αντίπαλος" της ζωής είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τη ζωή της φύσης και του ανθρώπου. Καθίσταται το μέτρο για την αξιολόγηση της καταλληλότητας και της αποτελεσματικότητας κάθε μορφής ζωής... Η άφιξή μας στη γη αυτόματα μάς παραπέμπει και στο μεγάλο "ραντεβού της αποχώρησης"... Γεννιόμαστε και πορευόμαστε όλοι από την "Ιερηχώ" προς τη "Θριαμβεύουσα Ιερουσαλήμ"... Μια πορεία προδιαγεγραμμένη και κοινή για την ανθρώπινη μοίρα...
Σκληρή και αναπόφευκτη...     
 Προς την Άνω Ιερουσαλήμ ταξίδεψε πρόσφατα ο μοναχογιός της Προέδρου του Εργαστηρίου της ελπίδας "Παναγία Ελεούσα", κας Μαρίας Τσούτσου και του Ιατρού Αλεξίου Τσούτσου, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό και δυο άξιους γονείς οι οποίοι στάθηκαν με απαράμμιλο θάρρος κοντά, και με αξιοπρέπεια τώρα αντιμετωπίζουν το βαρύτατο πένθος τους.       Σύμφωνα με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δανιήλ  Γούβαλη: «ο αιώνιος Θεός με την ανεξιχνίαστη σοφία του, την απεριόριστη δύναμί του και τον άπειρο πλούτο του κατασκεύασε μια πόλη. Πώς να συλλάβη ανθρώπινο μυαλό το μεγαλείο,τον πλούτο,την δόξα της,τα κάλλη της;»  πλούτο, την δόξα της, τα κάλλη της.                                                                                                                                                                                                                                        
Το χρυσό στόμα της Εκκλησίας μας, ο Ιερός Χρυσόστομος στην 25η ομιλία του στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο νουθετεί: «Ας φροντίσουμε να γίνουμε πολίτες της «άνω πόλεως». Μέχρι πότε θα μένουμε στην εξορία»; Και ερμηνεύοντας των 47ο ψαλμό σημειώνει: «Συνεχώς και πάντοτε να στρέφουμε το νου μας προς την πόλι μας, την Ιερουσαλήμ και να φανταζόμαστε πάντα τις ομορφιές της — «αυτής τα κάλλη διαπαντός φανταόμενοι».  Είναι συγκλονιστική, λοιπόν, η παρηγοριά που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στα πατερικά κείμενα και στην πατερική γραφή της Ορθοδοξίας μας, όταν έρχεται αντιμέτωπος με την απώλεια αγαπημένων του προσώπων και εκεί πρέπει να ανατρέχει  και να βρίσκει καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές...      
 Ο Γιωργάκης τώρα πλέον απολαμβάνει την γαλήνη και την ανάπαυση της "άνω μητρόπολις"... Η γηΐνη παρουσία του ευλογία για την οικογένειά του, του φίλους και την τοπική κοινωνία, εν γένει. Χάρη στον ίδιον και με την πρωτοβουλία της μητέρας του, Μαρίας Τσούτσου δημιουργήθηκε το εργαστήρι "Παναγία Ελεούσα"  το 1989.                                                              
 Ένα  εργαστήρι ειδικής επαγγελματικής αγωγής και αποκατάστασης, το οποίο  παρέχει σε νέους και νέες άνω των 15 ετών με νοητική υστέρηση τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου διαρκή και δωρεάν εκπαίδευση με στόχο την επαγγελματική τους ένταξη στο ευρύ κοινωνικό γίγνεσθαι και λειτουργεί με έδρα και παράρτημα σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Δίχως το"Παναγία Ελεούσα"  τα παιδιά με νοητική στέρηση στο νομό μας δε θα είχαν την ευκαιρία να βγουν από το περιθώριο και την τραγική απομόνωση. Θα ήταν καταδικασμένα, οι δε γονείς τους  θα συνέχιζαν την πορεία τους στη σκιά και στο παρασκήνιο. Η Μαρία Τσούτσου, όταν οραματίσθηκε την δημιουργία τούτου του έργου γνώριζε τις δυσκολίες του εγχειρήματος και ξεκίνησε να το υλοποιεί στα "πέτρινα χρόνια" της πολιτειακής αδράνειας και κοινωνικής αδιαφορίας. Ουδέποτε  έχασε την πίστη της για το σκοπό που είχε τάξει τον εαυτό της. Η ίδια ήταν πονεμένη μάνα, μάνα ενός μοναχογιού με νοητική στέρηση, ένωσε τη δική της φωνή, μαζί με τον σύζυγό της, με τις φωνές όλων εκείνων των οικογενειών που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα και διεκδίκησε πολλές ευκαιρίες και μια καλύτερη ζωή για αυτά τα παιδιά...   Συνοδοιπόροι σ’  αυτό το  ταξίδι εργαζόμενοι και εθελοντές...      Σήμερα στο "Παναγία Ελεούσα" φοιτούν 110 νεαρά παιδιά, τα  οποία   ασκούνται σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς και συμμετέχουν στις ποικίλες δραστηριότητες και τα πολλά προγράμματα που διοργανώνει το Εργαστήρι, μαθαίνοντας να αξιοποιούν τις δυνατότητες και δεξιότητές τους.                     
Ο Γιωργάκης δεν είναι πια μαζί τους…Το έργο, όμως, του "Παναγία Ελεούσα" συνεχίζεται... Και η κα Μαρία Τσούτσου εξακολουθεί να βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα, να  στηρίζει την κάθε προσπάθεια του Εργαστηρίου και με καρτερικότητα και υπομονή να  στέκεται στο τιμόνι του «Παναγία Ελεούσα».    Ο δικός  μας  επίλογος  τα λόγια παρηγοριάς του Σαρλ ντε Γκολ προς τη συζυγό του, όταν έχασαν την κόρη τους με νοητική στέρηση  σε νεαρά ηλικία: «Γιατί κλαίς  αγαπημένη; Δεν ξέρεις ότι το παιδί μας εκεί που έχει πάει θα είναι τώρα ένα κανινικό παιδί; »….  

Καλό  ταξίδι…
Μαρίνα Μιχ. Καπελάκη  

ΔΕΝ διεξάγουμε εράνους!

Αρ.λογαριασμού ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: 412/29612373, IBAN: GR5701104120000041229612373 στον οποίο οι φίλοι του Εργαστηρίου μπορούν να καταθέτουν εφόσον επιθυμούν, τις τυχόν δωρεές τους, αφού επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα του λογιστηρίου: 26310-26321 & 26410-39750.


Χορηγοί